Felvételi naptár

Jelentkezési határidő: február 29. (hétfő) éjfél

Írásbelik: március 1. és 2. (kedd és szerda)

Szóbelik: március 7. és 8. (hétfő és kedd)

Felvételi Tábor: március 12 és 13. (szombat és vasárnap)

Tízpercesek: március 16. (szerda)

A Bibó István Szakkollégium infóblogja

Kedves Érdeklődő/Felvételiző! Először is szeretettel köszöntelek a Bibó István Szakkollégium felvételi blogján! Ezen a blogon a szakkollégium felvételi eljárásával kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze számodra. A fontosabb határidőkön és mintafeladatokon túl elérhető jópár kedvcsináló-informáló írás is, amelyek igyekeznek megmutatni, mit is jelent bibósnak lenni, illetve milyen belülről a felvételi eljárás:

Felvételi Szabályzat

Az eljárás menetéről

Bemutatkozik a Bibó

Gyakran Ismételt Kérdések

Hol is van a Bibó? Útvonalterv

Elérhetőség

Email: bibofb[kukac]gmail.com

Tel:  +36 (1) 209-0620, 209-5237

Linkblog

Bemutatkozik a Bibó

2009.08.20. 11:18 AMáDé

ELTE BIBÓ ISTVÁN SZAKKOLLÉGIUM


Az ELTE Bibó István Szakkollégium elődjét ELTE Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium néven az angol college-rendszer mintájára 1983-ban hozták létre joghallgatók Budapesten. Jelenlegi nevét 1989 májusában vette fel. A Szakkollégium az elmúlt másfél évtized alatt olyan speciális képzési struktúrát dolgozott ki, amelynek segítségével a hallgatók felvételüket követően egy tematikát és terhelést tekintve is a fokozatosság elvét figyelembe vevő követelményrendszert teljesítenek.
 

A szakkollégiumi képzésnek több formája van; ezek közös tulajdonsága, hogy a hallgatók érdeklődési körük alapján, önmaguk kérik fel az oktatókat, előadókat. A kurzusokon a kollégisták csoportosan vehetnek részt, míg a tutori foglalkozás keretében az oktatók mintegy „magántanárként” foglalkoznak a diákokkal egy adott témával kapcsolatban.

 

Oktatóink között tudhatunk neves egyetemi tanárokat és gyakorlati szakembereket egyaránt. A szabadon szerveződő közösségi élet védelmét, a demokrácia szabályainak elsajátítását szolgálják a Szakkollégium működésének alapelvei: az önkormányzatiság, a közvetlen demokrácia, az egyenlőség, a nyilvánosság, a felelősség és a hagyományőrzés.
 

A Bibó az időközben tömegessé vált jogászképzésben próbálja meg olyan többlettudással felruházni hallgatóit, amely képessé teszi őket mind a jogalkotásban, mind a jogalkalmazás területén európai színvonalú teljesítmény felmutatására.
 

A szakmai és tanulmányi kötelezettségek teljesítésén és az azokból származó előnyökön túl azonban a Bibó István Szakkollégium jóval több lehetőséget kínál a szakkollégisták számára. A szakkollégisták gyakran szerveznek maguk, illetve nyitott programok esetén mások számára is kulturális rendezvényeket. Számos neves művész és tudományos személyiség vett már részt egy-egy előadáson vagy kötetlen beszélgetésen. Legalább ennyire fontosak a kollégium életében az olyan közösségi programok, amelyek a szakkollégisták szervezőmunkáját és aktív közreműködését igénylik. Ilyenek például a közös kirándulások, felejthetetlen bulik, beszélgetések, a sportnap, illetve a vitakör.
 

A Szakkollégiumban külsős és belsős státusz van. Jogok és kötelezettségek terén e kettő között nincsen különbség, csupán az választja el a kettőt, hogy van-e szobád a kollégiumi épületben vagy nincsen. Vidéki és fővárosi hallgatók egyaránt a Szakkollégium tagjaivá válhatnak, s maguk dönthetik el, hogy bent szeretnének-e lakni.

A FELVÉTELIRŐL
Az ELTE Bibó István Szakkollégium minden év őszén és tavaszán is felvételt hirdet tagjai közé az ELTE ÁJTK nappali tagozatos, első- és másodéves jogász- és politológushallgatói számára. A felvételiről a Szakkollégiumnak az ELTE ÁJTK „A” épületében, az Aulában elhelyezett, illetőleg a Szakkollégium Ménesi úti épületében található hirdetőtábláján és a http://bibokoli.blog.hu honlapon találjátok majd meg a szorgalmi időszak kezdetét követően.
 

A felvételi eljárás két részből áll: a szakmai fordulóból és a Felvételi Bizottsággal történő elbeszélgetésből. A „szakmai” szó ne riasszon el senkit, a sikeres felvételi nem az eddigi tanulmányi eredményektől függ, hanem sokkal inkább attól, mennyire mersz és tudsz gondolkodni, saját véleményt formálni, és mennyire tudod alkalmazni ismereteidet. A felvételi nem a megadott témák szó szerinti, vizsgaszerű visszakérdezését jelenti, hanem az olvasnivalókhoz kapcsolódó beszélgetést takar.
 

Aki bekerül a második fordulóba, részt vehet a már hagyományosnak számító felvételi táborban. Itt nyílik igazán lehetőség arra, hogy személyesen is megismerjünk Titeket, és Ti is megismerjétek a bibósokat egy nagy bulin, vetélkedőn, valamint beszélgetéseken keresztül – így ez a felvételi egyik legizgalmasabb állomása.
 

Ne hagyd elszaladni magad mellett a lehetőséget! Szeretettel várunk!