Felvételi naptár

Jelentkezési határidő: február 29. (hétfő) éjfél

Írásbelik: március 1. és 2. (kedd és szerda)

Szóbelik: március 7. és 8. (hétfő és kedd)

Felvételi Tábor: március 12 és 13. (szombat és vasárnap)

Tízpercesek: március 16. (szerda)

A Bibó István Szakkollégium infóblogja

Kedves Érdeklődő/Felvételiző! Először is szeretettel köszöntelek a Bibó István Szakkollégium felvételi blogján! Ezen a blogon a szakkollégium felvételi eljárásával kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze számodra. A fontosabb határidőkön és mintafeladatokon túl elérhető jópár kedvcsináló-informáló írás is, amelyek igyekeznek megmutatni, mit is jelent bibósnak lenni, illetve milyen belülről a felvételi eljárás:

Felvételi Szabályzat

Az eljárás menetéről

Bemutatkozik a Bibó

Gyakran Ismételt Kérdések

Hol is van a Bibó? Útvonalterv

Elérhetőség

Email: bibofb[kukac]gmail.com

Tel:  +36 (1) 209-0620, 209-5237

Linkblog

Bibó, István, Szakkollégium, meg ilyenek

2009.08.20. 11:39 AMáDé

Nem tagadom, ennek a cikknek az lenne az elsődleges feladata, hogy a Bibó István Szakkollégiumot népszerűsítse közöttetek, gólyák között. A cucc megírását nem hittem különösebben nehéz feladatnak – ezért is vállaltam el –, most mégis be kell látnom, hogy korántsem annyira egyszerű a dolgom.
 

Ha leírom, hogy a kollégistáknak mennyire kiemelkedő szakmai eredményei vannak, akkor – a Gólyatábor hangulatában abszolút indokoltan – olyan sztereotípiát gerjesztenék bennetek, hogy a bibósok még egy akkora buliban, mint a GT, sem tudnak mást csinálni, mint arra verni a nyálukat, hogy mennyire szorgalmasan tanulnak és mennyire értelmesek. Megjegyzem, tényleg azok vagyunk. Ide beszúrnék egy mosolygós fejet, de az meg felesleges jópofizásnak tűnhet. Hiába, vigyázni kell, hogy mit gondoltok rólunk.
 

Ha arról kezdenék írni, hogy a koliban mekkora partyk vannak, akkor pedig a szakmaiságunk szorulna háttérbe. Márpedig mi szívesen látjuk a felvételizők soraiban azokat is, akik igenis igénylik azt, hogy akár minden nap elmenjenek egy-egy klubba bulizni (sokat használom a buli szót, vissza kell fognom magam, nehogy mesterkéltnek tűnjek, érzitek ti is?), de számítunk azokra az emberekre is, akik szeretnének úgy végezni az egyetemen, hogy leendő szakmájukban már többé-kevésbé ismerik a nevüket.
Sőt, azokra építünk elsősorban, akik mindkét vonalon érdekeltek.
 

És éppen ez a fő baj, hogy kialakult egy olyan beskatulyázási rendszer – nemcsak a kolin kívül, hanem itt nálunk is –, ami azt mondatja veled, hogy aki tanul, az nem lehet partyarc – és fordítva. Ez egyrészt tökmindegy, másrészt nem is igaz. Mi mindenkit szívesen látunk.

Szóval gyertek, jelentkezzetek. Mindenki találhat nálunk valamit, amiért megéri felvételizni. Amúgy másfél éve álmaimban nem gondoltam arra, hogy én egyszer ilyet fogok írni erről a közösségről.
 

Persze mi sem vagyunk tökéletesek, rengeteg hibát elkövettünk az utóbbi időben, hiszen azok a sztereotípiák, amelyek kialakultak a Bibóról, igen nagymértékben a mi lelkünkön is száradnak. Sokan gondolják úgy – erről Ti is meggyőződhettek, már a GT-ben is –, hogy mi egy baromira belterjes közösség vagyunk. Tárgyilagos hozzáállással azt kell mondanom, hogy ennek van alapja. Sőt, ezt igazából le sem kellett volna írnom, mert ez egy ajánló, ami nem arra való, hogy eltántorítson benneteket. Egy szempontból mégis jó, hogy ide került ez is, láthatjátok, hogy tisztában vagyunk a hibáinkkal és orvosoljuk is őket. Tehát ne félj, ha nem akarod, nem fog beszippantani a kollégium. Ha csábít, hogy havi 8500-ért lakhass a Gellérthegyen, 3 villamosmegállóra az egyetemtől, ez is elég ok a jelentkezésre. Tulajdonképpen én is ezért jelentkeztem.
 

Szóval ennyi. Lassan az iromány végéhez közelgünk, megismétlem a lényeget, hogy legyen valami kampányjellege a dolognak.
Tehát: JELENTKEZZ!!! Azaz ne mindenképp, elég annyi, hogy ISMERJ MEG MINKET!!! Mi szívesen látunk mindenkit, úgyhogy gyere, szaporán, keress meg bennünket, ott vagyunk mi is a gólyatáborban, és minél több embert igyekszünk majd rábírni a jelentkezésre. Ha nem leszünk szimpatikusak, vagy nem tetszik, amit képviselünk, ne jelentkezz.
 

De arra kérünk, hogy ha nem jelentkezel, akkor ne azért ne jelentkezz, mert mások rosszakat mondtak a koliról. Kételkedj mindenben, amit hallasz. Bennünk is. Felnőtté váltál, ez az egyetem.
Szóval kérlek, vedd a fáradságot és ISMERJ MEG MINKET!

Sarkadi Zsolt