Felvételi naptár

Jelentkezési határidő: február 29. (hétfő) éjfél

Írásbelik: március 1. és 2. (kedd és szerda)

Szóbelik: március 7. és 8. (hétfő és kedd)

Felvételi Tábor: március 12 és 13. (szombat és vasárnap)

Tízpercesek: március 16. (szerda)

A Bibó István Szakkollégium infóblogja

Kedves Érdeklődő/Felvételiző! Először is szeretettel köszöntelek a Bibó István Szakkollégium felvételi blogján! Ezen a blogon a szakkollégium felvételi eljárásával kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze számodra. A fontosabb határidőkön és mintafeladatokon túl elérhető jópár kedvcsináló-informáló írás is, amelyek igyekeznek megmutatni, mit is jelent bibósnak lenni, illetve milyen belülről a felvételi eljárás:

Felvételi Szabályzat

Az eljárás menetéről

Bemutatkozik a Bibó

Gyakran Ismételt Kérdések

Hol is van a Bibó? Útvonalterv

Elérhetőség

Email: bibofb[kukac]gmail.com

Tel:  +36 (1) 209-0620, 209-5237

Linkblog

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

2009.08.20. 11:43 AMáDé


           Mit jelent az, hogy szakkollégium?

A szakkollégium nem sima lakóhely, mint a szokásos kollégiumok (bár az is), hanem több: olyan közösség, ami a szakmaiságon alapul. Célja az, hogy egy adott szakterületet egyetemen tanuló diákoknak többlettudást biztosítson. Ez nem csak több kurzust és tanulást jelent, hiszen rengeteg tapasztalatot szerzel mondjuk egy olyan szakmai konferencián, aminek a szervezésében a te munkád is benne van, vagy ha éppen szakmai gyakorlaton veszel részt.

 

            És akkor mi a Bibó István Szakkollégium?

A Bibó az ELTE ÁJK mellett működő szakkollégium; célja a jogász- és politológushallgatók magas szintű képzése. Körülbelül 60 tagja van, elsőévesektől végzősökig.

 

            Miért érdemes bekerülnöm?

Alapvetően azért, hogy érdekesebbé, használhatóbbá, mélyebbé és gyakorlatorientáltabbá tedd az egyetemen megszerzett tudásodat. Így nemcsak az egyetemen fogsz némi előnyt szerezni, hanem munkahelyet találnod is jóval egyszerűbb lehet. Ezen kívül a Bibó összetartó közösség is, és mivel egy-egy egyetemi évfolyamon több mint 300-an vagyunk, fontos, hogy tudj egy szűkebb társasághoz is kapcsolódni. Szakmaiság, közösségiség és társadalmi felelősségvállalás: ez jellemzi bibós életünket…!

 

Hogyan döntsem el, hogy jelentkezzem-e?

A döntés komoly: beleveted magad a felvételibe, és ha sikerül, jól át fog rendeződni a programod. Hogy biztosabb lehess a dolgodban, a felvételi megindulása előtt többször lesz lehetőséged bepillantani a koli szakmai életébe és utána velünk is megismerkedhetsz egy csésze tea (öö… forralt bor) társaságában; bejárhatod az épületet, a kertet… Nagyon fontos: kérdezz bátran!

 

            Hogyan tudok bekerülni a Bibóba?

Röviden: részt kell venned a felvételi eljáráson. Mivel a Bibó szakmai és lakóközösség, ezért mind a szakmai képességeid, mind a személyes tulajdonságaid nagyon fontosak a számunkra. Az első a szakmai írásbeli forduló, ahol azt puhatoljuk ki, milyen a logikai gondolkodásod, fogalmazókészséged. Ha ezt az akadályt sikerrel veszed, a szóbeli szakmai forduló következik; ehhez egy cikk, tanulmány alapján fogsz a szakmai zsűrivel beszélgetni. Ha itt is sikerrel jársz, meghívunk a felvételi táborba. Ezen a hétvégén a személyes tulajdonságaidra, gondolkodásmódodra vagyunk kíváncsiak; arra, hogy mennyire vagy csapatjátékos, toleráns, vagy éppen jó humorú. Az utolsó forduló tulajdonképpen beszélgetés, amin ott lehet az összes szakkollégista, és bárkitől bármilyen kérdést kaphatsz – de tényleg bármilyet…

 

            Szeretnék kollégista lenni, de nem tudok / nem szeretnék beköltözni. Van megoldás?

A szakkollégiumnak, mivel nemcsak lakóközösség, lehetnek belsős – azaz a kollégium épületében bent lakó – és külsős tagjai is. Külsősként ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak rád (de nem kell kolidíjat fizetned).

 

Érdekel a Bibó, de más egyetemi szervezethez is csatlakoznék / munkát keresnék… Mit tegyek?

Önmagában az, hogy más egyetemi szervezet tagja vagy, vagy az egyetem mellett dolgozol, nem akadálya a bekerülésnek – a legtöbb bibós is ilyen: sok helyen aktív. Vigyázz viszont, nehogy túlvállald magad! A kollégium tagjaként teljesítened kell bizonyos kötelezettségeket, és ha ezekre nem jut időd, akár a tagságod is megszűnhet. Ezen kívül ne feledd: a Bibó közösséget is jelent, amibe akkor tudsz igazán beletartozni, ha sokat vagy bent.

 

Hol, hogyan tudok kapcsolatfelvenni veletek?

Ott vagyunk az ON-on: keresd a bibós pólósokat, a standot a Mindent az egyetemről napon, hívd (akár a táborban is) a 20/524-89-83-as számot, olvasd a http://bibokoli.blog.hu-t, írj a bibofb@gmail.com-ra!