Felvételi naptár

Jelentkezési határidő: február 29. (hétfő) éjfél

Írásbelik: március 1. és 2. (kedd és szerda)

Szóbelik: március 7. és 8. (hétfő és kedd)

Felvételi Tábor: március 12 és 13. (szombat és vasárnap)

Tízpercesek: március 16. (szerda)

A Bibó István Szakkollégium infóblogja

Kedves Érdeklődő/Felvételiző! Először is szeretettel köszöntelek a Bibó István Szakkollégium felvételi blogján! Ezen a blogon a szakkollégium felvételi eljárásával kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze számodra. A fontosabb határidőkön és mintafeladatokon túl elérhető jópár kedvcsináló-informáló írás is, amelyek igyekeznek megmutatni, mit is jelent bibósnak lenni, illetve milyen belülről a felvételi eljárás:

Felvételi Szabályzat

Az eljárás menetéről

Bemutatkozik a Bibó

Gyakran Ismételt Kérdések

Hol is van a Bibó? Útvonalterv

Elérhetőség

Email: bibofb[kukac]gmail.com

Tel:  +36 (1) 209-0620, 209-5237

Linkblog

Mit kell tudni a felvételi eljárásról?

2012.09.16. 20:59 EF1

Az ELTE Bibó István Szakkollégiumba abban az esetben jelentkezhetsz, ha az ELTE-ÁJK nappali tagozatos jogász vagy politológus hallgatója vagy, és legfeljebb három lezárt egyetemi szemeszterrel rendelkezel. (A jelentkezés határideje: 2015. szeptember 28. 24.00 óra, eddig kell a bibofb@gmail.com címre eljuttatnod CV-det és a kötetlen stílusú bemutatkozó esszéd.)

A felvételi eljárás első része a szakmai forduló, a második pedig egy kötetlen beszélgetés.

A szakmai forduló egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. A „szakmai” szó ne riasszon el, a sikeres felvételi nem az eddigi tanulmányi eredményeidtől függ, hanem sokkal inkább attól, mennyire mersz és tudsz gondolkodni, saját véleményt formálni, és mennyire tudod alkalmazni ismereteidet.

Az írásbeli szakmai szakasz megírása elsősorban jó fogalmazókészséget, kreativitást, logikát igényel. A feladatlapot nevelőtanáraink állítják össze. Mintafelvételi feladatsort találsz a Szakkollégium portáján, a kari fénymásolóban és a honlapon is. Az írásbeli feladat megírására két alkalmat biztosítunk, amelyek közül te választhatsz (az időpontot lásd a felvételi hirdetményünkben és az egyetemi hirdetőkön!). A szakmai forduló írásbeli szakaszából akkor jutsz tovább, ha eléred a negyvenötödik helyen szereplő felvételiző pontszámát, de a lehetséges tízből legalább ötöt.

A szóbeli szakmai szakasz lényege, hogy előre megadott, körülbelül harminc oldal terjedelmű tanulmányokból, cikkekből kell a Felvételi Bizottság által felkért Oktatói Bizottság előtt „felvételizni”. A szóbeli felvételi nem az ismeretek szó szerinti, vizsgaszerű visszakérdezését jelenti, hanem az olvasnivalókhoz kapcsolódó beszélgetést takar; így nincs szükség arra, hogy megtanuld az „anyagot”, csupán annak lényegi elemeit, fő mondanivalóját kell ismerned

A felvételi második fordulójában abban az esetben vehetsz részt, ha a harmincadik helyen szereplő felvételiző pontszámát, de legalább tizenöt pontot elértél. Ha bekerülsz a második fordulóba, részt vehetsz a már hagyományosnak számító felvételi táborban. Itt nyílik igazán lehetőség arra, hogy személyesen is megismerjünk Téged, és Te is megismerd a bibósokat, így ez a felvételi egyik legizgalmasabb állomása.

A felvételi eljárás második fordulója egy kötetlen beszélgetés a Felvételi Bizottság tagjaival, amelyen a többi bibós is részt vehet. Ez a beszélgetés – ahol összesen 10 pontot szerezhetsz a Felvételi Bizottság kilenc tagjának szavazata alapján – nem szakmai jellegű, sokkal inkább az egyéniségedre, személyes véleményedre, ötleteidre, közösségi terveidre vagyunk kíváncsiak. A Bizottság a felvételizőket egyenként hallgatja meg. Ekkor kell nyilatkoznod arról, hogy külsős vagy belsős státuszra pályázol-e, tehát bent is szeretnél-e lakni a Szakkollégiumban, vagy sem.

Összesen tehát 30 pontot szerezhetsz a felvételin. A felvételi eljárás befejezésekor összeadott pontok alapján dől el, hogy bekerülsz-e a Szakkollégiumba. Huszonegy pontnál kevesebbet elért felvételiző a Szakkollégiumba nem nyerhet felvételt.

További információkat az eljárásról, rendezvényeinkről, valamint az időpontokról az A épület aulájában elhelyezett egyetemi hirdetőnkön, honlapunkon (bibo.elte.hu) és blogunkon (bibokoli.blog.hu) találsz. Ha kérdésed van, keress bennünket e-mailben (bibofb@gmail.com) vagy telefonon (20/5248983 Szedlák Bálintot keresd!).

Sok sikert kívánnak a felvételihez a Felvételi Bizottság és a bibósok!

Címkék: felvételi eljárás